'לוצ'יה די למרמור' מאת דוניצטי באופרה הישראלית טירוף עז כמוות ואריית השיגעון המפורסמת אחת ה"משוגעות" המוכרות והמבוצעות ביותר ברפרטואר האופראי.

בניצוחו של דניאל קלגרי ובבימויו של אמיליו סאחי 17/01/2017- 03/02/2017 האופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה תל אביב

 

 

האופרה הישראלית תעלה את "לוצ'יה די למרמור" מאת המלחין האיטלקי גאטנו דוניצטי, בניצוחו של דניאל קלגרי, בבימויו של אמיליו סאחי ובהשתתפות צוות סולנים בינלאומי וישראלי, תזמורת האופרה - התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון ומקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר שגם ינצח לסירוגין על האופרה.

"לוצ'יה די למרמור" היא המפורסמת מבין האופרות הרבות שכתב דוניצטי- המלחין שהצליח להביא את הדרמה לעוצמות שלא היו ידועות לפני תקופתו.  דוניצטי (1797-1848) היה אמן הבל קנטו ("שירה יפה") - המצריכה שליטה קולית עילאית ומנעד וגמישות קוליים רחבים. בין האופרותשכתב: "שיקוי האהבה", "אנה בולנה", "דון פסקואלה", "לה פבוריטה", "בת הגדוד" 
ו"מריה סטוארדה".

 

האופרה 'לוצ'יה די למרמור" ידועה בין היתר בשל האריה המוכרת כ"ארית השיגעון"  ששרה לוצ'יה. האריה הנמשכת כ-15 דקות היא שיאה המרגש של היצירה, ומבחנה הגדול של הסולנית המגלמת את התפקיד.

"לוצ'יה די למרמור" של דוניצטי היא אחת ה"משוגעות" המוכרות והמבוצעות ביותר ברפרטואר האופראי. לאורך האופרה אנחנו חווים יחד אתה את התלאות אותן היא נאלצת לעבור וחשים כלפיה אמפתיה כשהיא מאבדת את דעתה, רוצחת את בעלה הטרי במיטת כלולותיהם ומסיימת את חייה. את כל זה היא עושה תוך כדי שהיא שרה את אחד התפקידים הווירטואוזיים והמאתגרים ביותר שנכתבו אי פעם.

 

 

 

גם לקולנוע של המאה ה-20 וה-21 נכנסה ארית השיגעון כהשראה ליוצרים ששילבו אותה בפס הקול של סרטיהם ובהם: מרטין סקורסזה ב'שתולים', פול קוקס האוסטרלי ב'איש הפרחים' ובמאי הקולנוע לוק באסון ששילב בסרטו 'האלמנט החמישי' את האריה בביצועה של הזמרת האלבנית אינווה מולה. (וברוח של הומור- לישראלים זכור בוודאי השימוש שעשו אורי זוהר ואריק איינשטיין במערכון המיתולוגי של חבורת "לול" שבו השניים המגלמים אוהדי כדורגל המקבלים שידור של "ארית השיגעון" במקום משחק הכדורגל שהובטח להם ונכנסים בעצמם להתקף של טירוף....)

עלילת האופרה, עם הליברית של סלוואטורה קאראמנו, מבוססת על הרומן "הכלה מלמרמור" מאתוולטר סקוט המתייחס להיסטוריה העקובה מדם של סקוטלנד. זהו סיפור של תככים בין שתי משפחות שעל מזבחן מתפתח סיפורה הטרגי של לוצ'יה שנאלצת לבגוד באהובה ולהינשא לאחר בלחצו המאיים של אחיה. היא הורגת את בעלה על מיטת הכלולות, יוצאת מדעתה ומתה. אהובה אף הוא מצטרף אל קברה הטרי. 

 

הבמה בעיצובו של אנריקה בורדוליני בנויה כאולם גדול, שתקרתו קשתות וקירותיו אבן מתכתית בוהקת עם מסכים אטומים ושקופים למחצה שממוקמים בסמוך לקשתות ומחלקים את הבמה למישורי עומק שונים. גם משחקי צבעים ותאורה יוצרים חילופי זירות לאורך כל הערב. תלבושות משמשות את האווירה הגותית כאשר לוצ'יה היא הדמות היחידה שלבושה בלבן ומיטתה אף היא לבנה בעוד שאר הדמויות לבושות שחורים.

המנצח האיטלקי דניאל קלגרי שב לאופרה הישראלית לנצח על הפקה זו לאחר שבביקוריו הקודמים ניצח על "נשף מסכות" (2014) ו"ריגולטו" (2012).
קלגרי היה המנצח הראשי של פסטיבל ווקספורד והמנצח הראשי של התזמורת הפלמית המלכותית באנטוורפן. הרפרטואר האופראי שלו כולל מספר בכורות עולמיות כולל "אליסה "(ג'מפאולו טסטוני), ,"אדיפוס" (פייר ברתולמה) וכן האופרות "טורנדוט", "טוסקה" (פוצ'יני), "ריגולטו", "פלסטף, אאידה (ורדי), "כך עושות כולן" (מוצרט) ורבות אחרות. הוא הקליט אופרות רבות מאת ורדי כולל "לה טרוויאטה", "הטרובדור", "אוברטו" וכמו כן הקליט יצירות סימפוניות רבות. הוא מנצח בקביעות בלה סקאלה במילנו, המטרופוליטן אופרה בניו יורק, האופרה
הממלכתית של וינה ובתי האופרה של מינכן, פריס, בריסל, טורונטו, וושינגטון, ברלין, דרזדן, ברצלונה, טוקיו, ציריך, פירנצה, ונציה ועוד רבים אחרים. כמו כן הוא מנצח על תזמורות סימפוניות מובילות בבלגיה, הולנד, צרפת, איטליה, גרמניה ומדינות נוספות.

 

הבמאי הספרדי אמיליו סאחי למד פילוסופיה באוניברסיטה באוביידו ומוסיקולוגיה באוניברסיטה של לונדון. בין השנים 2001 ו-2005 היה המנהל האמנותי של בית האופרה המלכותי במדריד. כיום הוא המנהל האמנותי של האופרה של בילבאו. הוא ביים עשרות הפקות אופרה מהבארוק עד לאופרות בנות זמננו בבתי אופרה מובילים בכל העולם כולל לה סקאלה במילנו, בולוניה, ונציה, גנואה, ליסבון, פריס, רומא, דיסלדורף, לוס אנג'לס, וושינגטון, סן פרנסיסקו, יוסטון, בואנוס איירס, סנטייגו דה צ'ילי, האופרה העממית בווינה, ז'נבה, מונטה קרלו, ניצה, טולוז, פזארו, טוקיו, אוסקה, הונג קונג, סוויליה, ולנסיה, ברצלונה, מדריד ובית האופרה באמזונס במנאוס. 
באופרה הישראלית ביים את הפקות "נישואי פיגרו" (מוצרט) ב-2015, "בת הגדוד" (דוניצטי) ב-2011, ו"כרמן" (ביזה) ב-2002.

 

צוות זמרים ישראלי ובינלאומי שישתתף בהפקה זו: בתפקיד הראשי: הסופרן הספרדייה מריה חוזה מורנו (זוהי הופעתה הראשונה באופרה הישראלית)  וסולנית האופרה הישראלית הילה בג'יו, בתפקיד אדגרדו:  הטנור הרוסי אלכסיי דולגוב והטנור האיטלקי סלבטורה קורדלה (שניהם חוזרים ארצה להפקה), בתפקיד אנריקו: הבריטון האיטלקי מריו קאסי והבריטון הרומני יונוץ פאסקו (שניהם חוזרים ארצה להפקה), בתפקיד ריימונדו:  הבס הרוסי אנטולי סיבקו (שזוהי הופעתו הראשונה באופרה הישראלית) והבס הישראלי הותיק ולדימיר בראון, בתפקיד ארתורו: הטנור הישראלי יוסף ארידן, בתפקיד אליסה: מצו הסופרניות הישראליות ענת צ'רני ושחר לביא (שתיהן בוגרות מיתר אופרה סטודיו) ובתפקיד נורמנו:  הטנור הישראלי גיא מנהיים.

 

תאריכי מופעים: 
שלישי 17/01/2017 20:00, רביעי 18/01/2017 20:00 , שישי 20/01/2017 13:00, שבת 21/01/2017 20:00, ראשון 22/01/2017 20:00, שלישי 24/01/2017 20:00, חמישי 26/01/2017 20:00, שישי 27/01/2017 13:00 שבת 28/01/2017 20:00, שני 30/01/2017 20:00 ,שלישי 31/01/2017 20:00, שישי 03/02/2017 13:00,

השירה באיטלקית
כתוביות תרגום מוקרנות בעברית ובאנגלית
משך המופע : כשעתיים ו-40 דקות
מחירי כרטיס: ₪ 190- 470 ₪
שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב.

לקראת בכורה:  מפגש עם יוצרי וסולני 
ההפקה בו יבוצעו קטעים נבחרים מן האופרה

להזמנת כרטיסים: 03-692777, www.israel-opera.co.il

בית האופרה - המשכן לאמנויות הבמה, שד' שאול המלך 19 ת"א

 

 

 

 

צילום  יוסי צבקר